Hadiah kecil yang besar maknanya

18 Oktober 2008 at 11:25 am | Dikirim dalam Motivasi, ~ S.A.Y.A ~ | 25 Komen

Mimpi adalah kunci
Untuk kita menaklukkan dunia
Berlarilah
Tanpa lelah sampai engkau
Meraihnya

 

Laskar pelangi
Takkan terikat waktu
Bebaskan mimpimu di angkasa
Warnai bintang di jiwa

 Laskar Pelangi

 

 

Saya tujukan lagu di atas buat kawan-kawan yang sedang membaca blog ini. Kawan-kawan tahu lagu apa tu? Itu lagu terbaru Nidji bertajuk Laskar Pelangi. Best pulak bila saya mendengarnya.. 🙂 Sekadar selingan.

 

Selalunya, bila ada sesuatu kejayaan peribadi atau perkara yang menggembirakan, sudah tentu kita akan meraikan bersama keluarga, kekasih atau teman. Best je kan menerima hadiah dari orang lain? Tapi, pernah tak kawan-kawan beli atau buat sesuatu untuk meraikan kejayaan ataupun hari istimewa kawan-kawan sendiri?

 

Bagi saya yang jarang mendapat hadiah ni, ada beberapa cara saya menghadiahkan diri saya sendiri bila ada sesuatu kejayaan ataupun perkara-perkara yang mengembirakan. Hadiah tersebut hanyalah kecil sebenarnya, namun cukup bermakna buat saya.

 

Makan aiskrim – Saya sukakan aiskrim. Setiap kali ada sesuatu yang saya berjaya buat, saya akan belanja diri dengan aiskrim. Kalau kejayaan tu kecil, aiskrimnya murah2 je..tapi kalau ada sesuatu yang besar berjaya saya lakukan, saya akan beli aiskrim yang mahal sikit. Memang best makan aiskrim ni lagi-lagi aiskrim coklat..ehe.. 😀

 

Baca buku kat kedai buku – Ini sebenarnya hobi saya. Macam ada kepuasan luar biasa bila dapat lakukannya. Lagipun, ada sesetengah buku tu agak mahal untuk dibeli. Bukan kedekut, cuma masih tak berkemampuan. Jadi, kalau nak baca jugak, baca free kat kedai buku pun dah ok buat saya. Cumanya, kadang2 masa tu takde pulak. Sekarang ni, hobi ni saya jadikan hadiah untuk diri saya.

 

Memasak makanan ‘special’ untuk keluarga – Sebenarnya saya jarang memasak kerana saya masih bujang dan malas nak memasak. Tapi, kalau ada sesuatu yang betul-betul menggembirakan saya, saya akan memasak sesuatu yang ‘istimewa’ untuk keluarga. Sebenarnya, saya tak tahulah makanan tu istimewa atau tak, ok ke tak, sedap ke tak, kan saya jarang memasak…tapi itulah cara saya meraikan sesuatu yang menggembirakan hidup saya.

 

Kawan-kawan bagaimana? Apa hadiah yang selalu kawan-kawan bagi kat diri sendiri? Sudikanlah kongsi dengan saya.

 

Note : Tak sabar nak memasak sesuatu yang istimewa untuk keluarga hujung minggu ni. Nampaknya kene la shopping barang keperluan dapur lepas ni..ehee.. 😉

  

 

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.