Bumi pasti rancak

5 Jun 2008 at 9:27 pm | Dikirim dalam Santai | 6 Komen

Hari ni di mana2 semua cakap pasal harga minyak naik. Macam-macam komen ada, tapi yang confirmnye semua merungut..eheee..bila bukak blog pun ramai yang citer pasal minyak..apapun, mulai hari ini kenela menjadi pengguna yang bijak.

 

Ehhh..saya bukan nak citer pasal minyak, tapi nak citer pasal Sambutan Hari Alam Sekitar yang disambut hari ini. Emmm..pagi tadi on the way ke UKM yang terchenta itu, dan seperti biasa, memasang channel suria.fm, HIDUP PASTI RANCAK..topik paginya pasal hari alam sekitar ni.

 

So, ada la tips yang boleh dikongsi untuk merancakkan lagi alam sekitar kita, antaranya:

 

Kurangkan penggunaan air-cond:

Saya:

Rumah takde air-cond – OK la.

Kereta – kalau dekat2 memang tak pakai air-cond, bila jalan jauh pasang untuk keselamatan, kalau hujan kene la pasang sebab tutup tingkap, kang basah pulak.

Kat lab – yang ni WAJIB pasang!

 

Bila nak tapau makanan, bawak tupperware dari rumah, ganti polisterine

Saya: suka idea ni, pasni nak bawak tupperware la..;)

 

Jalan kaki daripada guna kereta @ kenderaan

Saya : Tak OK sangat, tak sesuai, lagipun cam bahaya je pompuan jalan kaki sengsorang. Mungkinkah bawa basikal????

 

Kalau beli barang2 kecil kat pasaraya@ kedai, elakkan dibungkus plastik, pegang je@masuk kat handbag.

Saya: selalu gak wat ni, tapi ada sekali wat kat 7eleven, beli susu soya kotak seketul je, beria2 adik cashier tu nak bungkus, takut bosnye marah.

 

Jimatkan penggunaan elektrik.

 

SAYANGI KEHIJAUAN & KECANTIKAN ALAM SEKITAR KITA..yeeeeehaaaaa🙂

 

 

 

 

 

6 Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

  1. “pompuan jalan kaki sengsorang” kener pakey cawat besi akak juliana tewww.. kannns

  2. “Bila nak tapau makanan, bawak tupperware dari rumah, ganti polisterine”

    nak buat ke? kang dah buat inform kat blog ehh. amik gambo tau sbg bukti. hehehe

  3. […] Juliana ada komen pasal menjaga alam sekitar, cuba lah baca, best tu. Kena buat kat Malaysia, mungkin […]

  4. Yaa.. Sayangilah Alam Sekitar. Jangan Terlalu Mengagungkan Bahan Bakar Tersebut. :D=

  5. perempuan kalau jln kaki jauh2 tiap2 hari, nanti betisnya berotot mcm betis lelaki. tak boleh pakai skirt.

    p/s: salam perkenalan miss juliana

  6. en_me : uhuuu..

    t.a.t.a : orait!!no problem!!Tunggu ye!!:D

    Mr Ah Fa :🙂

    Qaiyum : Yeeee…betul tu!

    syam : Salam perkenalan.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: