Kakak itu menyedarkanku

21 Mei 2008 at 9:31 am | Dikirim dalam ~ S.A.Y.A ~ | 10 Komen

Keistimewaan utama yang ada di lab saya ialah kami dibenarkan memasang radio semasa bekerja. Muzik membuatkan saya bersemangat dan seronok bekerja. Memandangkan selama ni cuma saya sahaja yang orang Malaysia, yang lain dari Indonesia dan Iran, so kiranya saya bebas memasang apa jua channel kegemaran saya, memandangkan mereka pun tak berminat nak mendengar radio malaysia..ehe…sehinggalah suatu hari keadaan telah pun berubah dan saya pun berubah apabila kedatangan seorang kakak yang sambung PhDnye under prof saya.

 

Kakak ni pendengar setia channel “oldies” rupanya..waaaaa…memang mengharukan masa tu, maaflah jika ada peminat lagu2 oldies yang baca blog ni, tapi saya tak tahu kenapa memang tertekan saya dibuatnya bila dengar channel ni. Rasa “slow” sangat tenaga masa bekerja. Tiap kali saya tukar channel je, dia tukar balik..sudahnya saya mengalah je. Adalah suatu hari saya suarakan dan cadangkan supaya memasang channel yang tak moden sangat dan tak la oldies sangat, tapi beria2 dia mempertahankan minatnya pada channel oldiesnya itu..pheewwww…payah jugak!!!Apa yang patut saya lakukan, tentu tak best kan bekerja dengan suasana yang tak seronok walaupun sekadar masalah kecil itu. Apakah pula pilihan saya? Sorokkan je radio tu? Tak mungkin, atau rosakkan radio tu, jahatnye saya!!!Lancarkan perang dingin ngan kakak tu..uhhhhh, mengarut!!! takkan kerana radio nak gaduh2 pulak, memalukan.

 

Akhirnya, saya buat keputusan bertahan, mungkin telinga saya akan lali mendengar lagu2 yang “syahdu” tu..pada masa yang sama, buat kerja sepantas mungkin, supaya hari saya akan berlalu dengan cepat. Dan ..rupanya berkesan jugak tindakan saya.

 

Perubahannya, saya bagaikan tak dengar je radio tu berkumandang sepanjang bekerja dek kerana terlalu fokus dengan kerja saya, kerana setiap kali masuk lab je saya berazam untuk siapkan kerja saya sepantas mungkin. Kalau dulu, bila kerja tak pasang radio je macam tak seronok, sekarang ada radio ke takde ke, seronoknya tetap ada. Secara tak langsung mengurangkan kebergantungan saya pada sesuatu. Jika tiada permasalahan ini, mungkin saya tak berubah dan mungkin terbawa-bawa tabiat ni di masa akan datang.

 

Terima kasih kakak itu kerana menyedarkanku!!!

 

 

 

 

 

 

 

10 Komen »

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

  1. ngeee!! julie….waaa…best! leh kite merepek2 selalu!!!
    dan aku pun akan me linkkan blog ko inie…er…kurius la…mayuli itu hape?

  2. yuppp lyd!!!!tq2..kamu yang pertama memberikan komen!!!link tau jangan tak link…eheh

    mayuli tu nama manja yang dianugerahkan anak2 sedaraku padaku..shhhhhhh..diam2 tau..jangan bagitau sesape..ahahah..

  3. salam.

    selamat datang ke alam maya ini (chewah).

    aku link site ko eh?

  4. salam ajis!!!tq2…baru nak berjinak2 ni!!!ehe..
    orait!!!site kamu pun sudah ku link kan.

  5. Halo2.. One two three test..Syabas juli kerana mempunyai blog sendiri.

  6. ble julie nk tulih pesal politik2 lak.
    bru la best bg komen..keke

  7. woo…
    name manje die mayuli upe nye..

  8. Najib & Ain ~~~ tq, sudi2lah beri komen dan tunjuk ajar..saya budak baru belajar🙂

    kem kecik (kecik ke?) ~~~ jemput masuk ye..ku tunggu blog politik kamu dulu..;)

  9. lagu slow,movement jadi slow gak hehe

  10. ika –> yuppp..lagu rancak..barulah ada energi..bersemangat gitu..:D


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries dan komen feeds.

%d bloggers like this: